pierwiastki
olo: Mam pytanie do ekspertów

Jeśli na maturze dostanę zadanie treści:
Narysuj wykres funkcji f(m), która każdej liczbie rzeczywistej przyporządkowuje liczbę
pierwiastków równania:
x
2−mx+2=0
to co mam zrobić w przypadku gdy Δ=0.

Wartość funkcji będzie równa 1 czy dwa?
2 sty 14:01
kaka: jeżeli Δ=0 to f(m)=1→1 pierwiastek
2 sty 14:07
5-latek: Nie wartosc funkcji bo to co innego a liczba pierwiastkow rownania .
Dla mnie 1 rozwiazanie
2 sty 14:09
olo: To w takim razie dlaczego w tym zadaniu:
Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów pierwiastków równania
x2+2mx+2m2−3m=0 jest największa
Dla Δ=0 suma pierwiastków [wyżej stwierdzacie, że jest jeden] jest liczona dwukrotnie?
2 sty 14:28
5-latek: Ale x1=x2
2 sty 14:30
olo: To jest ich jeden czy dwa?
2 sty 14:32
5-latek: Jeden podwojny jak Δ=0
2 sty 14:35
olo: To takie zadanie:
Dla jakich wartości parametru m równanie x2+(m−3)x+2m+1 ma dwa pierwiastki jednakowych znaków,
których suma jest nie mniejsza od 3?
warunek Δ≥0 czy Δ>0
2 sty 14:59
olo: podbijam
2 sty 15:17
Wazyl: Po prostu sprawdź co się dzieje gdy Δ=0
2 sty 15:20
olo: No dobrze, a jeśli pierwiastek okaże się na 2? To jeśli policzę go jako 1 mam, że nie spełnia
warunku, ale jeśli policzę go podwójnie, to już jest ok. I teraz co?
2 sty 15:27
Mila:
Masz obliczyć sumę pierwiastków:
1) x
2+2x+1=0⇔x
1=x
2=−1
| | −2 | |
x1+x2= |
| =−2 i suma zgadza się |
| | 1 | |
2) x
2−4x+4=0⇔x
1=x
2=2
Do zadania 1
f(m)=1 dla Δ=0
Jest trochę zamieszania, ale na maturze, będziesz miała treść jednoznaczną. ( Mam nadzieję)
2 sty 16:31
olo: Dziękuje Mila za odpowiedź.
A Mogłabyś zerknąć na to zadanie z 14.59? Jaki tam powinien być warunek?
3 sty 09:57
3 sty 17:06
olo: Sama w moich poszukiwaniach natknęłam się na ten artykuł. Widzę, tutaj swoisty paradoks. Gdy
Δ=0 raz pierwiastki traktujemy jako dwa (takie same), a raz jako dokładnie jeden (podwójny).
Widać to przy tych zadaniach, które podałam.
W zadaniu, gdzie pytają o liczbę pierwiastków dla Δ=0 mówimy, że jest dokładnie jeden.
W zadaniu tym z 14.59 natomiast już mamy przy warunku Δ=0 dwa pierwiastki (takie same).
Kiedy w takim razie mamy go liczyć raz, a kiedy dwa razy?
3 sty 17:24
Mila:
Dla jakiej wartości parametru m, równanie....................ma
1) dwa różne pierwiastki : Δ>0
2) dwa pierwiastki o różnych znakach: Δ>0
3) suma odwrotności pierwiastków dodatnia: Δ≥0
4) suma pierwiastków dodatnia: Δ≥0
3 sty 17:52
PW: W zadaniach maturalnych nie powinno wystąpić określenie "pierwiastki równania".
CKE stosuje nazewnictwo "rozwiązanie równania" i "zbiór rozwiązań równania".
Rozwiązaniem równania z niewiadomą x jest liczba, która podstawiona w miejsce x zamienia
równanie w zdanie prawdziwe. Bez sensu staje się wtedy mówienie o "dwóch jednakowych
rozwiązaniach" − bo co by to miało znaczyć? − że liczbę podstawiamy dwa razy i dwa razy
zamienia równanie w zdanie prawdziwe? No to i sto razy możemy podstawić.
Przy takim nazewnictwie równanie
(x−5)2 = 0
ma jedno rozwiązanie − jest nim liczba 5.
Użycie określenia "rozwiązania równania kwadratowego" (w liczbie mnogiej) oznacza, że równanie
kwadratowe ma dwa rozwiązania (niektórzy mówią dwa różne rozwiązania, ale jest to
zbyteczne podkreślenie − dwa rozwiązania to dwie różne liczby).
Warto popatrzeć w arkusze egzaminacyjne z lat ubiegłych.
Cóż, używamy różnych zbiorów zadań i podręczników, w wielu stosowana jest stara nomenklatura
powodująca niepotrzebne wątpliwości.
Pozostawmy mówienie o pierwiastkach wyłącznie dla wielomianów − wtedy jest sens mówić, że
wielomian ma pierwiastek podwójny, tak jak wielomian (x−5)2.
3 sty 18:07
PW: Zadanie od którego zaczęła się dyskusja powinno być sformułowane następująco:
Narysuj wykres funkcji f(m), która każdej liczbie rzeczywistej m przyporządkowuje liczbę
rozwiązań równania:
x2−mx+2=0.
Druga możliwa wersja;
Narysuj wykres funkcji f(m), która każdej liczbie rzeczywistej m przyporządkowuje liczbę
pierwiastków wielomianu
W(x) = x2−mx+2.
Teraz możemy się zastanawiać, czy w obu wersjach f(m) jest tą samą funkcją.
3 sty 18:15
Mila:
PW, masz rację, jeśli chodzi o sformułowanie pierwszego zadania.
Chodziło o liczbę rozwiązań.
Pozdrawiam.
3 sty 18:37
olo: Najgorsze jest to, że z iloma podręcznikami nie mam styczności to w każdym jest coś innego

Najwyżej na maturze nie będę pewna napiszę kilka wersji i zrobię aferę w mediach

Nawet znalazłam książki z 1976 roku i niestety jest ten sam problem. W zależności jak autorowi
jest wygodniej, to raz jest liczony raz, a czasem dwa.
3 sty 20:43
Mila:
Na maturze, będziesz miała sytuację jednoznaczną. Popatrz na zadania w arkuszach.
3 sty 21:25
ZKZ: W starych ksiazkazch np z1976r sytuaja byla jednoznaczna .
Jesli pisalo 2 pierwiastki to bylo wiadomo ze delta >O a nie jak teraz delta >=0
jesli autor chcial zeby delta byla =0 to wyraznie napisal np dla jakiego m rownanie ma jeden
pierwiastek podwojny .
Poza tym jestes juz dorosla i mozesz przeciez sama skierowac pytanie do CKE o wyjasnienie
Twojego problemu .
Niedlugo bedziesz studentka i musisz sie juz przyzwyczajac do tego ze nie wszystko bedzie
podane na tacy jak w liceum czy technikum
3 sty 21:38
matyk: ZKZ zacytuje zatem pewną książkę autorstwa Tadeusza Korczyca i Jerzego Nowakowskiego.
Tytuł: Matematyka − zbiór zadań maturalnych i egzaminacyjnych. Rok wydania 1976.
Dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania
| | 1 | | 1 | |
spełniają nierówność |
| + |
| <2m+1? |
| | x1 | | x2 | |
Mowa jest o dwóch pierwiastkach, zatem powinno być Δ>0, natomiast w rozwiązaniu jest Δ≥0.
Piszę do was z tego powodu, że zanim CKE udzieli mi odpowiedzi (jeśli udzieli) to może już
minąć moa matura

Poza tym to liczę na wasze doświadczenie i rzeczową pomoc
4 sty 09:59