Funkcja kwadratowa, poziom rozszerzony.
czopo: Witam, mam 3 zadania, które mniej więcej wiem jak zrobić, ale wychodzą mi takie liczby, że w
końcu się zacinam...
1. Wyznacz wartości parametru m, dla których dwa różne pierwiastki x1 i x2 równania (4−m)x2
+ (m−4)x + 2 = 0 spełniają nierówność 1/x1 + 1/x2 > 1
Wiem, że delta > 0, wychodzi mi m2 − 16, potem jakieś pierwiastki, dziwne liczby i nie
ogarniam tego...w następnych zadaniach zacinam się w podobnym miejscu.
2. Wyznacz wartości parametru m, dla których suma kwadratów dwóch róznych pierwiastków równania
x2 + (m+2)x 3m − 2 = 0 jest większa od 7
3. Wyznacz wartości parametru m, dla których kwadrat sumy dwóch różnych pierwiastków równania
(4−m)x2 + mx − m = 0 jest większy od 1
2 sty 13:10
5-latek: Zadanie nr 1
1. delta >0
| | 1 | | 1 | | x2+x1 | |
2. |
| + |
| =przeciez wiemy ze |
| i to mabyc >1 |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
3. Jesze na poczatku powinno byc 4−m nie rowna sie 0 zeby bylo rownanie kwdrtowe a nie liniowe
Ja zaraz dam dziwne pierwiastki

przeciez m
2−16>0 to wzor skroconego mnozenia
(m−4)(m+4)>0 to m nalezy (−oo,−4)U(4,oo)
Dopiero czesc wspolna tych 3 warunkow da rozwiazanie
2 sty 13:23
Patronus:
1)
Warunki:
a) 4−m ≠ 0
b) Δ > 0
z a:
m ≠ 4
z b:
(m−4)
2 − 8(4−m) = (m−4)
2 + 8(m−4) = (m−4)(m+4 = m
2−16 > 0
m
2 > 16
m > 4 ⋁ m<−4
z c:
z wzorów Viete'a
| | −b | | 4−m | |
x2 + x1 = |
| = |
| = 1 |
| | a | | 4−m | |
4−m>2
−m>−2
m<2
Ostatecznie:
Odp: x∊(−
∞;2)
2 sty 13:29
Bizon:
... a po co Ci te pierwiastki
Wyznaczasz przedziały dla Δ>0 i potem wzory Viete'a
2 sty 13:33
czopo: to przy delcie ja wiem, ze tak ma byc, ale potem bodajże przy 2 warunku wychodzą mi wyższe
potęgi i nie wiem co dalej..ale tu chyba chodziło o te wzory viete'a. W pierwszym wynik jest
−4 zamiast 2 jak tu kolega podał wyżej, to ta część wspólna

To juz rozumiem, dzięki

ale
2 i 3 jeszcze nie
2 sty 13:37