geometra analityczna
zimek: dane są punkty A=(2,−4), B=(6,2). wyznacz punkt C tak, aby trójkąt ABC był równoboczny.
wyznaczyłem już równanie prostej AB: y=3/2x−7 i niestety nie wiem co dalej.. proszę o pomoc
2 sty 12:59
Bizon:
... a wzór na odległość dwóch punktów znasz ? −
2 sty 13:07
5-latek: Pytanie nr 1. czy zrobiony rysunek ?
czy robimy to w wyobrazni ?
Jesli nie ma rysunku to zrobic zobczysz wtedy wiele dobrych rzeczy
np to ze beda takie dwa punkty .
Poza tym co wiemy o trojkacie rownobocznym ?
jakie maja boki ?
czym jest np srodkowa w trojkacie rownobocznym?
2 sty 13:09
zimek: i co mi da ten wzór?
2 sty 13:25
5-latek: To ja CI powiem co da.
Rozwiazanie twojego problemu
2 sty 13:26
zimek: aha, super. tylko nie wiem co mam z tym zrobić.
2 sty 13:30
Bizon:
... napisać ten wzór na górze kartki ... drukowanymi

! −

i PATRZEĆ ... PATRZEĆ ... PŁAKAĆ ... i PATRZEĆ ...
2 sty 13:51
5-latek: Bizon Czesc .
Ty mu kazesz PŁakaĆ a przeciez CHLOPAKI NIE PLACZA
2 sty 13:55
Bizon:
cześć
"młody" −
2 sty 14:10
5-latek:
2 sty 14:12
Bizon:
... no a cóż MU pozostało ... skoro podstawienie do wzoru to problem ...
Ale trochę czasu do maja MU jeszcze zostało −

i w końcu to ziomal −
2 sty 14:12
5-latek: Bizon No tak to wszysktko prawda , ale do maja jeszcze go czeka przesilenie wiosenne
2 sty 14:17
Mila:

A=(2,−4), B=(6,2)
|AB|=
√(6−2)2+(2+4)2=
√42+62=
√16+36=
√52 długość boku Δ równobocznego
Punkt C leży na symetralnej AB
| | 2+6 | | −4+2 | |
S= |
| , |
| =(4,−1) wsp. środka AB |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | |
s: y=− |
| x+b równanie symetralnej AB |
| | 3 | |
|AC|=|AB|=
√52⇔
| | 2 | | 5 | |
√(x−6)2+(− |
| x+ |
| −2)2)=√52 |
| | 3 | | 3 | |
dokończ i sprawdź z odpowiedzią, możesz ją tu napisać do wiadomości innych kolegów.
2 sty 17:04
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Kkwiatek>
Ale dostal przeciez wskazowke o13:07 i 13:09 .
tylko naleze wiedziec ze np srodkowa ,wysokosc symetralna dwusieczna kąta to to samo w tym
trojkacie
Poza tym rysunek No ale jesli sie nie chce zrobic
2 sty 17:12
Mila:
No, tak, ale dość dużo marudzenia tu na forum, może nie potrafi skorzystac ze wskazówek?
Pozdrawiam i zaraz znikam.
2 sty 17:35
5-latek: Czyli jak u
RS bez spamu
2 sty 17:37
Mila:
O ile dobrze rozumiem, to RS, prosi o wskazówki, ale nie całe rozwiązanie. Jest ambitny i
chce sam rozwiązywać. Szkoda, że nie wszyscy.
2 sty 17:46
5-latek: Ale czy aby to ta
Mila
2 sty 17:52
Mila:
No widzisz też marudzę.
2 sty 18:02