matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
kasia:
kto przypomni jak sie rozwiazywalo taka całke ?
1
∫
(3t−1)
3
2 sty 12:37
pigor:
..., np. tak :
dt
dx
∫
= | niech
3t−1=x
⇒ 3dt=dx |=
1
3
∫
=
(3t−1)
3
x
3
=
1
3
∫x
−3
dx=
1
3
* (−
1
2
)x
−2
= −
1
6
(3t−1)
−2
+C . ...
2 sty 13:38