Suma odległości na osi liczbowej liczby x od liczb 1 i -3 jest równa 5. Wobec te
kamczatka: Suma odległości na osi liczbowej liczby x od liczb 1 i −3 jest równa 5. Wobec tego x spełnia
równanie :
Odpowiedź to: |x−1|+|x+3| = 5
ale nie rozumie tego mógłby ktoś to narysować ?
2 sty 11:20
kamczatka: nie rozumiem*
2 sty 11:21
olo: Narysować? Trzeba z definicji opuścić wartości bezwzględne.
To, że taka jest prawidłowa odpowiedź to wynika wprost z interpretacji geometrycznej wartości
bezwzględnej.
2 sty 11:22
kamczatka: ale jak opuścić skoro nie wiadomo czy w wartość bezwzględna ma wartość dodatnią czy ujemną w
nawiasie
2 sty 11:31
olo: W przedziałach
2 sty 11:32
kamczatka: |−x+1|+|−x−3| ?
2 sty 11:48
MQ: Po prostu:
odległość od punktu 1 = |x−1|
odległość od punktu −3 = |x−(−3)|=|x+3|
suma tych odległości: |x−1|+|x+3|
ma być równa 5, więc: |x−1|+|x+3| = 5
2 sty 11:54
5-latek: A moze przestan kombinowac i napisz cala tresc zadania wraz z odpowiedziami OK?
2 sty 11:56