matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równiania
angelina:
rozwiąż równania
1
2
−
=1
x+2
x−1
2
1
+
=0
x
x−1
2 sty 09:46
olo:
Drugie:
2
1
+
=0, x≠0 i x≠1
x
x−1
2x−2+x
=0
x(x−1)
3x−2=0
2
x=
3
Pierwsze analogicznie z tym, że najpierw przenieś "1" na lewą stronę lub pomnóż od razu przez iloczyn mianowników.
2 sty 10:10