kangur
bkc: Suma n początkowych dodatnich liczb całkowitych wyraża się liczbą trzycyfrową o równych
cyfrach. Ile jest równa suma cyfr liczby n?
Doszłam do tego, że n= 36 czyli suma cyfr równa jest 9, ale szukam ładniejszego sposobu
2 sty 03:33
PW:
1+2+...+n = c•10
2 + c•10
1 + c•10
0, c∊{1,2,3,4,5,6,7,8,9}
(1) n
2+n−222c = 0
Δ = 1+888c
Z uwagi na to, że n jest liczbą naturalną, Δ musi być kwadratem liczby naturalnej.
Dla c=1 jest Δ=889 − nie jest to kwadrat liczby naturalnej
dla c=2 jest Δ=1777 − nie jest to kwadrat liczby naturalnej
dla c=3 jest Δ=2665 − nie jest to kwadrat liczby naturalnej
dla c=4 też nie
dla c=5 też nie
dla c=6 jest Δ=5329,
√Δ=73, a więc dodatnim rozwiązaniem równania (1) jest
dla c=7, c=8 i c=9 wyróżnik Δ nie jest kwadratem liczby naturalnej, co oznacza, że jedynym
rowiązaniem zadania jest liczba n=36 o sumie cyfr równej 9.
Ładniejszego sposobu nie widzę, ale to nie znaczy. że zaraz ktoś nie pokaże.
2 sty 09:46
Panko: Zgodnie z warunkami zadania : n(n+1)= 2*a*111
n*(n+1)= 2*3*37*a
oraz : n*(n+1) <2000 ⇒ n ≤ 44
co więcej (n, n+1)=1 są względnie pierwsze ( czyli ich NWD(n, n+1)=1 )
Wystarczy do znalezienia n przebiec kolejne układy równań ( w pamięci)
( a=n i n+1=2*3*37) lub (a=2n i n+1=3*37) lub ( a=3n i n+1=2*37) lub .....
Widać w czym rzecz .
Precyzyjne rozwiązanie ( wyznaczenie wszystkich możliwych rozwiązań ) to trochę
dłubania
2 sty 10:12