teoria liczb
damian: Vax miałbyś może dzisiaj czas na wytłumaczenie paru zadań z teorii liczb

?
1. Odszukaj x liczby 29, gdzie 29
x musi kończyć się "00001"
2. Wiedząc, że jest siedem liczb należących do zbioru liczb całkowitych, wybieramy z nich dwie
i musimy udowodnić, że różnica kwadratów tych dwóch liczb jest podzielna przez dziesięć.
3. Mamy danych siedemnaście liczb z których musimy wybrać pięć liczb, uzasadnij, że zawsze z
sumy tych pięciu liczb otrzymamy liczbę podzielną przez pięć.
4. Wyznacz liczbę którą otrzymamy przy działaniu 3
47 : 23.
Dla zadania pierwszego zastanawiałem się nad twierdzeniem Eulera, lecz nie wiem jak to
rozpisać, podobnie z zadaniem czwartym − tam będzie chyba MTF.
Mógłbyś pomóc mi przy tych zadaniach ?
2 sty 00:09
olo: Teza z zadania drugiego nie musi zachodzić
2 sty 09:18
olo: w 4 wykonaj mamy resztę, zatem co oznacza polecenie "wyznacz liczbę?"
2 sty 09:22
olo: Zadanie 3
2+3+4+5+7 − weźmy takie liczby
Przecież ich suma nie dzieli się przez 5.
Treści zadań są do bani
2 sty 09:25
Panko: (a,p)=1, p−pierwsza ⇒ ap−1≡ 1 (mod p)
(3,23)=1 ,23 −−pierwsza ⇒322≡1 (mod 23)
( 322)2≡(1)2 (mod 23) czyli 344≡1 (mod 23)
344*33≡ 33 ( mod 23) i 33≡ 4 (mod 23) ⇒ 347≡ 4 (mod 23 )
czyli 347= ( 347−4)/23 +4
2 sty 10:25
Panko: Szukasz takiego x : 29x ≡ 1 ( mod 105 )
2 sty 10:59
Panko: | | 347−4 | |
Errata : powinno być : 347= 23 * |
| +4 |
| | 23 | |
2 sty 11:50
damian: Jak zrobić zadanie z Eulrem, bo nie wiem czy, to jest na pewno poprawne oraz co z
zadaniami 2 i 3 ?
2 sty 16:45
Panko: Zadanie 20
Reszt z dzielenia liczby całkowitej przez 10 jest r∊{ 0,1,2,...,9} czyli 10
Jeżeli dzielę kwadrat liczby całkowitej prze 10 to reszt jest
Kwadrat reszty r2∊{0,1,4,5,6, 9} . Jest ich 6
Jeżeli wezmę dowolne siedem liczb całkowitych to co najmniej dwie w
kwadracie dają tą samą resztę z dzielenia przez 10 ( bo reszt jest 6−ść) ,
stąd ich różnica dzieli sie przez 10
2 sty 23:53
damian: dziękuję bardzo, teraz widzę, że było to proste zadanie, natomiast w zadaniu 3 jest błąd,
powinno być, że możemy zawsze dobrać tak pięć tych liczb, aby suma była podzielna przez pięć
3 sty 00:03
Vax: Zostało chyba tylko 1 i 3, więc:
1) Chcemy znaleźć takie x, że 29x = 1 (mod 105), a tu z tw Eulera wystarczy wziąć x = φ(105)
3) Jeżeli istnieje 5 liczb dających tą samą resztę z dzielenia przez 5 to bierzemy je. Załóżmy,
że takie nie istnieją i zauważmy, że wówczas musi istnieć piątka liczb, z których każda daje
różną resztę z dzielenia przez 5, istotnie, jakby istniała pewna reszta, której nie dawałaby
żadna liczba, to liczb mogłoby być maksymalnie 4*4 = 16 < 17 sprzeczność (bo wszystkich
możliwych reszt jest 5, oraz liczb dających tę samą resztę jest maksymalnie 4), zadanie kończy
trywialna obserwacja: 5 | 0+1+2+3+4.
3 sty 02:51
damian: Dziękuję bardzo za pomoc Panko i Vaxowi, moglibyście mi jeszcze powiedzieć, czy
dobrze to obliczyłem: Φ(105) = Φ(24)*Φ(54) = 23 * 1 * 53 * 4 = 4000. I dlaczego mogliśmy
obliczyć to tak z twierdzenie Eulera?
3 sty 11:25
Vax: 10
5 = 2
5 * 5
5, więc φ(10
5) = φ(2
5)φ(5
5) = 2
4 * 5
4*4 = 40000
Liczymy to, gdyż z tw. Eulera wiemy, że dla dowolnych (a,n) = 1 zachodzi a
φ(n) = 1 (mod n),
po prostu zauważamy, że to nam da tezę zadania
3 sty 11:38
damian: Jeszcze odnośnie tego Eulera, 29
x ≡ 1 mod (10
5) i musi (29, 10
5) = 1 ? ale 10
5 ma chyba
inne dzielniki, więc jak to jest dokładnie? Mogłem coś pominąć

Znalazłem jeszcze jedno zadanie z którym mam małą zagwostkę:
Stosując
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasada_w%C5%82%C4%85cze%C5%84_i_wy%C5%82%C4%85cze%C5%84
znajdź rozwiązanie x
1 + x
2 + x
3 = 16, gdzie (x
1, x
2, x
3) są liczbami
całkowitymi nieujemnymi oraz każda z podanych liczb może być maksymalnie siódemką
3 sty 12:01
damian:
3 sty 14:30
zombi: Co do tego pytania odnośnie (29, 105) = 1 oczywiście, że jest spełnione, bo 29 jest liczbą
pierwszą a 105 nie jest iloczynem 29, więc nasze NWD jest równe 1. Jeśli o to pytałeś.
Jeśli (a,n) = 1, to aφ(n) ≡ 1 (mod n)
A tutaj rzeczywiście (29, 105) = 1, zatem tw. Eulera pyka.
3 sty 14:41
damian: a jak zrobić to zadanie, które napisałem o 12:01 ?
3 sty 23:38
damian:
4 sty 11:26
damian: pomożesz?
4 sty 23:22