wielomiany
martin: Wielomian W (x) = x5 − 5qx4 + 7x3 + qx2 + 4px − 2p jest podzielny przez wielomian P (x) = x3 −
3x2 + 4 . Wyznacz p i q . Mi wyszło p = −2 i q = 1. Proszę o zrobienie tego zadania bo nie
jestem pewien wyniku .
1 sty 22:58
Ajtek:
Mi tak wyszło, czy tak jest w odpowiedziach?

Pokaż rozwiązanie.
1 sty 23:01
martin: no właśnie nie doszukałem się do tego zadania rozwiązania i dlatego nie jestem pewny wyniku
1 sty 23:04
martin: ale jeżeli Tobie tak wyszło to chyba dobrze
1 sty 23:04
Ajtek:
To pokaż rozwiązanie swoje. Napisz je tutaj
1 sty 23:05
Ajtek:
Ja nawet nie zacząłem tego rozwiązywać.
1 sty 23:06
martin: czekaj daj 5 minut
1 sty 23:06
martin: kurde masz może meila bo nie chce mi się pisać
1 sty 23:06
Ajtek:
Pisz

.
1 sty 23:07
martin: oki już
1 sty 23:07
martin: P(2)= 0
x2 − x − 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x3 − 3x2 + 4):(x−2)
−x3 +2x2
−−−−−−−−−−−−
= −x2 +4
x2 − 2x
−−−−−−−−−−−−−−−
= −2x +4
2x − 4
−−−−−−−−−−−−−−
= =
P(x)= (x−2) (x2−x−2)
Δ = 1 + 4*2 = 9 , √Δ = 3
x1= 1−3/2 = −1, x2= 1+3/2 = 2
P(x) = (x − 2)2 (x+1)
W(−1) = 0 −1 − 5q −7 +q − 4p −2p =0 −4q − 6p = 8
⇒ ⇒
W(2) = 0 32 − 80q +56 + 4q + 8p − 2p = 0 −76q + 6p = −88
−80q = −80 /:(−80) q =1 q = 1 q= 1
⇒ ⇒ ⇒
−4q − 6p = 8 −4 − 6p =8 −6p =12/:(−6) p = −2
1 sty 23:20
martin: to później wszystko w klamrach jest tylko nie wiedziałem jak je narysować
1 sty 23:22
Ajtek:
Wygląda okej. Na przyszłość, jak policzysz wartości parametrów, to podstaw je do W(x) i sprawdź
czy W(x), już bez parametrów, podzieli się przez P(x).
1 sty 23:29
martin: oki dzięki wielkie
1 sty 23:30
martin: nie będzie na maturze rozszerzonej na to czasu xd ale dzięki za radę
1 sty 23:31
Ajtek:
Dlaczego ma nie być czasu?
1 sty 23:34
martin: jak zrobię zadanie to będę rozkminiał następne a z geometrii już nie będzie tak łatwo lub
kombinatoryki jak dla mnie
1 sty 23:36
martin: nie ogarniam wykazywania itp. rzeczy
1 sty 23:36
martin: a w tym roku matura
1 sty 23:36
Ajtek:
Masz jeszcze cztery miesiące, regularność i myślenie się przydadzą
1 sty 23:41
martin: miejmy nadzieję że przepracowane 3 lata dadzą efekty
1 sty 23:42
bezendu:
Masz rację nie będzie czasu na to zadanie bo na maturze będzie o wiele trudniejsze
1 sty 23:43
Ajtek:
Jeżeli były przepracowane, a widzę, że nie były przesiedziane, to efekt może być miły dla
Ciebie. Życzę tego Tobie na ten rok.
1 sty 23:44
martin: choć to zadanie jest najwięcej punktowane w arkuszu 6 pkt
1 sty 23:45
martin: dzięki wielkie
1 sty 23:45
Ajtek:
bezendu nie siej defetyzmu

. Cześć

.
1 sty 23:45
bezendu:
Podaj link do tego arkuszu, bo aż nie wierzę

Cześć.
1 sty 23:46
1 sty 23:47
bezendu:
Racja
1 sty 23:49