r
lebo: Boki trójkąta ABC zawarte są w prostych o równaniach y=6 , y=1/2x i y=mx
Oblicz wartość m, jeżeli wiesz, że pole trójkąta ABC jest równe 30.
mógłby ktoś powiedzieć jak się za to zabrać?
1 sty 22:58
lebo: chodzi mi tylko o jakąś podpowiedz
1 sty 23:03
Kejt:

może skorzystać ze wzoru na pole:
i podstawić punkt przecięcia mx z 'a' jako niewiadomą? (to będzie (x;6))
nie wiem, czy coś z tego wyjdzie
1 sty 23:12
Bogdan:
Uwga do
lebo
| | 1 | | 1 | |
y = |
| nie jest prostą, prostą jest y = (1/2)x albo y = |
| x |
| | 2x | | 2 | |
1 sty 23:20
Bogdan:
| | 6 | | 6 | |
A: mx = 6 ⇒ x = |
| , A = ( |
| , 6) |
| | m | | m | |
| | 1 | |
B: |
| x = 6 ⇒ x = 12, B = (12, 6) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
C: mx = |
| x ⇒ x(m − |
| ) = 0 ⇒ x = 0 i y = 0, C = (0, 0) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 6 | |
Pole trójkata ABC: P = |
| *|AB| * 6, |AB| = | |
| − 12| |
| | 2 | | m | |
1 sty 23:29
lebo: zapomniałem dopisać nawiasu. Dzięki wielkie za pomoc.
1 sty 23:38