matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Jacek:
x
3
−x
lim
1−x
x−>1 Odp to −2 próbowałem stosować wzór skrócenego mnożenia, ale coś mi chyba nie wychodzi.
1 sty 22:55
Kejt:
x
3
−x
x(x
2
−1)
x(x+1)(x−1)
lim
=lim
=lim
=lim −x(x+1)
1−x
1−x
−(x−1)
1 sty 22:56
Jacek:
Ahhh, dzięki
1 sty 23:16