ciąg
ja: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax2+bx+c,gdzie a,b,c,są ustalonymi liczbami rzeczywistymi
oraz a≠0.Ciąg dn jest zdefiniowany następująco: dn=f(n+1)−f(n).Wykaż,że ciąg dn jest
ciągiem arytmetycznym.
1 sty 21:53
Bizon:
d
n=a(x+1)
2+b(x+1)+c−ax
2−bx−c
d
n=ax
2+2ax+a+bx+b−ax
2−bx
d
n=2ax+a+b
d
n+1−d
n=2ax+2a+a+b−2ax−a−b=2a
... i wszystko jasne −
1 sty 22:09
Eta:
Jasne, jasne ... niczym wczorajsze "niebo" o 24
oo
1 sty 22:10
Janek191:
f(x) = a x2 + b x + c , a ≠ 0 , a,b,c ∊ R
dn = f( n + 1) − f(n) = a*( n +1)2 + b*( n +1) + c − (a n2 + b n + c ) =
= a*( n2 + 2n + 1) + b n + b + c − a n2 − b n − c = 2a n + a + b
oraz
dn +1 = f(n + 2) − f( n +1) = a*( n+2)2 + b*( n + 2) + c − ( a( n + 1)2 + b*(n +1) + c ) =
= a n2 + 4a n + 4a + b n + 2 b + c − a n2 −2a n − a − b n − b − c =
= 2a n + 3a + b
zatem
d n + 1 − dn = 2a n + 3a + b − ( 2a n + a + b) = 2a = r
czyli dn jest ciągiem arytmetycznym o różnicy r = 2a.
============================================
1 sty 22:16
Eta:
1 sty 22:17
ja: dziękuję pięknie
1 sty 22:36