Napisac rownanie rzutu prostej
Konrad: Witajcie
| | ⎧ | x−4y+2z−5=0 | |
| Napisac rownanie rzutu prostej : L: | ⎩ | 3x+y−z+2=0 | na plaszczyzne P: 2x+3y+z−6=0
|
1 sty 21:46
Krzysiek: zacząłbym od przejścia na równanie parametryczne prostej L.
Następnie sprawdził czy jest punkt wspólny prostej i płaszczyzny.
jak jest to bierzesz inny punkt należący do tej prostej i rzutujesz na płaszczyznę.
Jak nie ma to bierzesz 2 punkty i rzutujesz na płaszczyznę.
aby zrzutować na płaszczyznę punkt możesz znaleźć równanie prostej prostopadłej do płaszczyzny
przechodzącęj przez ten punkt a potem wyznaczyć punkt wspólny wyznaczonej prostej i
płaszczyzny.
1 sty 21:56