I AB I = a
I CD I = h
0 < x < a , 0 < y < h
Z podobieństwa trójkątów mamy
| x | ( h − y) | a h − ay | a | ||||
= | ⇒ hx = a*( h − y) ⇒ x = | = a − | y | ||||
| a | h | h | h |
| (a h − ay)*y | a | |||
S = x*y = | = ay − | y2 | ||
| h | h |
| a | ||
S( y) = − | y2 + a y | |
| h |
| a | ||
Ponieważ − | < 0 , więc funkcja S ( y) posiada największą wartość | |
| h |
| a | h | ||||||||||||
dla y = p = − | = | ||||||||||||
| 2 |
| a | h | a | a | |||||
Wtedy x = a − | * | = a − | = | |||||
| h | 2 | 2 | 2 |