de hospital
Marta: Będę wdzięczna za pomoc czy wskazówkę

lim (cosx/sinx − 1/x) , x−>0
1 sty 21:43
Krzysiek: skoro masz skorzystać z reguły de l'Hospitala to sprowadź do wspólnego mianownika i policz
pochodne.
1 sty 21:58
Marta: Przykład pokazuje że będę liczyła pochodne w nieskończoność ... może trzeba coś tam zauważyć
innego żeby to obliczyć
jak na razie wyliczyłam do lim(x−>0) (−3sinx−cosx*x) / (2cos x − sinx*x)
1 sty 22:07
Krzysiek: ja tam raz liczę pochodne
| xcosx−sinx | | cosx−xsinx−cosx | | sinx | |
| =H= |
| = |
| →0/(1+1)=0 |
| xsinx | | sinx+xcosx | | sinx/x+cosx | |
1 sty 22:12
Marta: Jak się umie to się wie. Dzięki.
1 sty 22:17