ciąg
ja: Nieskończony ciąg an jest ciągiem geometr.o ilorazie 0,2. O ciągu bn wiadomo,że dla n∊N+
spełniona jest zależnośc an=5bn oraz b1+b2+b3+b+4=10.Oblicz a1+a2+a3+a4
1 sty 21:20
ja:
1 sty 23:22
Janek191:
Czy nie ma pomyłki w treści zadania ?
1 sty 23:32
ja: przepraszam,jest:
b1+b2+b3+b4=10
1 sty 23:40
Bogdan:
Ciąg geometryczny (a
n): q = 5
−1 i a
n = 5
bn
| | a2 | | 5b2 | |
q = |
| ⇒ 5−1 = |
| ⇒ −1 = b2 − b1 |
| | a1 | | 5b1 | |
b
2 = b
1 − 1
| | a3 | | 5b3 | |
q = |
| ⇒ 5−1 = |
| ⇒ −1 = b3 − b2 ⇒ b3 = b2 − 1 |
| | a2 | | 5b2 | |
b
3 = b
1 − 2
i analogicznie b
4 = b
1 − 3
Dokończ rozwiązanie
1 sty 23:45
ja: Dziękuję ...
1 sty 23:52
Janek191:
b
1 + b
2 + b
3 + b
4 = 10
oraz
a
1 = 5
b1
| | 1 | |
a2 = 5b2 = 0,2 *a1 = 0,2*5b1= |
| *5b1 = 5 b1 − 1 ⇒ b2 = b1 − 1 |
| | 5 | |
| | 1 | |
a3 = 5b3 = 0,2*a2 = |
| * 5 b1 − 1 = 5b1 − 2 ⇒ b3 = b1 − 2 |
| | 5 | |
| | 1 | |
a4 = 5b4 = 0,2*a3 = |
| *5b1 − 2 = 5b1 − 3 ⇒ b4 = b1 − 3 |
| | 5 | |
więc
b
1 + b
2 + b
3 + b
4 = b
1 + b
1 − 1 + b
1 − 2 + b
1 − 3 = 4 b
1 − 6 = 10 ⇒
4 b
1 = 16 ⇒ b
1 = 4
oraz
b
2 = 3, b
3 = 2 , b
4 = 1
dlatego
a
1 + a
2 + a
3 + a
4 = 5
4 + 5
3 + 5
2 + 5
1 = 625 + 125 + 25 + 5 = 780
2 sty 00:06
Janek191:
Nie wiedziałem, że Bogdan rozwiązuje
2 sty 00:08