AROB: Nie będę Ci rysować ścianek sześcianu, jak trochę uruchomisz wyobraźnię patrząc na swój
sześcian, na pewno zgodzisz się, że:
małych sześcianów z 3 ścianami zielonymi jest 8 (wszystkie narożniki),
" " z 2 " " " 24 ( po 2 na każdej
krawędzi),
" " z 1 ścianą zieloną jest 24 (po 4 na każdej ścianie),
" " z 0 ścian zielonych jest 8 (wewnątrz bryły).
Zatem: IΩI = 64
| | 24 | | 3 | |
a) IAI = 24, P(A) = |
| = |
| |
| | 64 | | 8 | |
b) B' − zdarzenie, że będzie 0 ścian zielonych
| | 8 | | 1 | |
IB'I = 8, P(B') = |
| = |
| |
| | 64 | | 8 | |
| | 1 | | 7 | |
P(B) = 1 − P(B') = 1 − |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | |