ciągi
Carmel: Liczby : 3x−1, 8 , 7x−3 są w podanej kolejności pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu
arytmetycznego,. Oblicz x.
1 sty 21:03
Radek:
2b=a+c
a+c
b=
2
Masz to w książce.
1 sty 21:04
pigor: ..., z definicji ciągu arytmetycznego an+1−an= an−an−1 masz
2an= an−1+an+1 , lub wprost z tw. o 3−ech kolejnych wyrazach ciągu
arytmetycznego ... oprócz wyrazu a1 i ostatniego masz
2*8= 3x−1+7x−3 ⇔ 20= 10x ⇔ x=2 − szukana wielkość x, . ...
wtedy masz : 3x−1,8,7x−3= (3*2−1, 8, 7*2−3)= (5, 8, 11) . ...