calka
maciek: Siemanko...jak to obliczyc
a
∫√a2 − x2
0
1 sty 20:58
maciek: up
1 sty 21:40
Krzysiek: np. przez części.
jeżeli całkujesz po 'x'
u=√a2−x2
v'=1
1 sty 21:41
maciek: no robie tak ze
| | −x | |
u = √a2 − x2 u' = |
| |
| | √a2−x2 | |
v = x v' = 1
no i mam
| | x2 | |
x* √a2 − x2 + ∫ |
| i co dalej z tym? |
| | √a2−x2 | |
2 sty 10:40
MQ: To jest całka eliptyczna −− funkcji pierwotnej nie znajdziesz.
BTW −− ta całka oznaczona, to długość łuku półokręgu o promieniu a, więc = πa.
2 sty 11:31
MQ: | | π | |
Sorry −− nie półokręgu, a ćwierćokręgu, więc = |
| a |
| | 2 | |
2 sty 11:32
AS:
Założenia: a ≠ 0 , |x| < |a|
| | a2 − x2 | |
J1 = ∫√a2 − x2dx = ∫ |
| dx = |
| | √a2 − x2 | |
| | dx | | x2 | |
a2∫ |
| − ∫ |
| dx = |
| | √a2 − x2 | | √a2 − x2 | |
| | x | | x2 | | x | |
a2*arcsin( |
| − ∫ |
| dx = a2*arcsin( |
| − J2 [A] |
| | |a| | | √a2 − x2 | | |a| | |
Całkę pierwotną liczę przez części
J1 = ∫
√a2 − x2
u =
√a2 − x2 dv = dx
| | −2*x*dx | |
du = |
| v = x |
| | 2*√a2 − x2 | |
| | x2 | |
J1 = u*v − ∫vdu = x*√a2 − x2 + ∫ |
| dx |
| | √a2 − x2 | |
J1 = x*
√a2 − x2 + J2 [B]
Dodając stronami [A] i {B} otrzymamy
2*J1 = a
2*arcsin(x/|a|) − J2 + x*
√a2 − x2 + J2
Ostatecznie
| | a2 | | x | | x | |
J1 = |
| arcsin |
| − |
| *√a2 − x2 + C |
| | 2 | | |a| | | 2 | |
2 sty 11:37
Panko: Podstaw x=asint , a>0
wtedy √a2−a2sin2t=√a2* (1−sin2t)=a* cost
2 sty 11:37