Wyznacz pkt...
Robis: 3.Wyznacz punkty, w których prosta przecina osie układu współrzędnych.
a) y=3x + 6
b) y=−2x − 3
c) y= 12x + 3
d) y= −23x −2
1 sty 20:58
Radek:
podstawiaj za x=0 a potem za y=0 otrzymasz te punkty
1 sty 21:00
Robis: aha dzięki
1 sty 21:09
Robis: ale to wszędzie zamiast y będzie 0?
1 sty 21:19
Nina:
21 mar 20:12
Jolanta: y=3x+6
prosta przecina oś x to y=0
0=3x+6
−6=3x
−2=x (−2,0)
prosta przecina os y to x=0
y=3*0+6
y=6 (0,6)
prosta przecina os x to y=0
x=−3 (−3,0)
prosta przecina os y to x=0
y=−2 (0,−2)
21 mar 21:02
Mila:

y=ax+b,
1) Punkt przecięcia OY to (0,b)
2) Punkt przecięcia OX to y=0, czyli liczymy miejsce zerowe funkcji
ax+b=0
3) Przykład:
Oś OY − punkt (0,3)
| | 1 | |
Oś OX− : |
| x+3=0 ⇔x=−6 argument dla którego wartość funkcji jest równa 0. |
| | 2 | |
Punkt: (−6,0)
21 mar 21:55
Min. Edukacji: wykopaliska archeo😄
22 mar 05:54