matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj współrzędne środka i promień okręgu opisanego równaniem
tusiak1328:
Podaj współrzędne środka i promień okręgu opisanego równaniem: x
2
+y
2
+4x−6y−3=0 Wiem, że muszę tu zastosować wzory skróconego mnożenia ale coś mi nie wychodzi
1 sty 20:33
Radek:
(x+2)
2
−4+(y−3)
2
−9−3=0 (x+2)
2
+(y−3)
2
=16 S=(−2,3) r=4
1 sty 20:34
tusiak1328:
Wielkie dzięki
!
1 sty 20:39
daras:
mogłabys się nauczyć tych paru wzorów w nowym roku
https://matematykaszkolna.pl/strona/1468.html
1 sty 20:43