Wyznaczyc dziedzine funkcji i okreslic przedzialy monotonicznosci fukncji
krysteq: Wyznaczyc dziedzine funkcji i okreslic przedzialy monotonicznosci fukncji.
WIem, ze najperw policzyc pochodna, potem przyrownac do 0, rozwiazalem duzo przykladow, ale z
tymi po prostu nie daje rady, nie wiem co jest x, nie potrafie tego dobrze skrocic, Oto te
pochodne
1. y=xx−2
2. y=13x+3√x
3. y=3√xx+2
4. y=arcsin(2lnx−1)
5.y=arcsin√x+√x√x−1
6. y=ln(1−e{x}] np. tutaj wychodzi mi, ze ex=1 i co dalej ? ile to bedzie x ?
1 sty 20:27
Kejt: na kiedy Ci to trzeba?
w pn. będę to sobie powtarzać, więc mogę przy okazji zrobić.
1 sty 21:15
krysteq: wiesz co no ja sobie to pomalu pewnie ogarne, ja po prostu nie umiem tego skracac jak juz
porownouje do tego 0 to troche mam nie ogar, np zobacz ten pierwszy przyklad wychodzi
−2x−22} i jakie tu beda x ? albo w tym ostatnim ex=1 to ile bedzie x eghh
1 sty 21:22
Kejt:
no w 1.:
zatem funkcja jest malejąca w swojej dziedzinie,,
1 sty 22:05