granica
Jacek: granica funkcji
Lim= 2x(√x−1−√x+5)
x−>∞
Proszę o rozwiązanie, bo wynik rozwiązania to ∞, a ja takiego nie dostaje..
1 sty 19:13
Kejt:
| | 2x(√x−1−√x+5)(√x−1+√x+5) | | 2x(x−1−x−5) | |
lim |
| =lim |
| = |
| | √x−1+√x+5 | | √x−1+√x+5 | |
...
próbuj teraz
1 sty 19:24
Jacek: doszedłem do takiego samego rozwiązania jak Ty
1 sty 19:30
Kejt: to miło by było gdybyś raczył to napisać..
pokaż jak to dalej robisz.
1 sty 19:31
Jacek: lim= −12x1/2
na dole wszystko to samo tylko bez x1/2 Nie mogę tego napisać bo mi błędy wywala
1 sty 19:42
Jacek: | | −∞ | |
czyli |
| = − ∞ a nie ∞  |
| | 2 | |
1 sty 19:56
Kejt: no to błąd w odp. sprawdziłam na kalkulatorze.. na pewno wyjdzie −∞
1 sty 20:04
Jacek: Dziękuje Ci za poświęcenie czasu, myślałem że sam gdzieś popełniłem błąd.
1 sty 20:05
Kejt:
1 sty 20:07