calki palki
maciek: Witam mam problem z calka wymierna:
towrze postac kanoniczna
i teraz nie wiem co dalej czy podstawic t za x+0,5....ale potem znowu nie wiem jak dalej jechac
1 sty 18:53
Krzysiek: po podstawieniu:
| | dt | | dt | | t2dt | |
∫ |
| =∫ |
| −∫ |
| |
| | (t2+3/4)2 | | t2+3/4 | | (t2+3/4)2 | |
i drugą całkę przez części:
u=t
1 sty 19:00
pigor: ...., a ja bym robił to tak : daną całkę szukam w postaci równoważnej :
| | dx | | Ax+B | | CX+D | |
∫ |
| = |
| + ∫ |
| dx / ' różniczkując |
| | (x2+x+1)2 | | x2+x+1 | | x2+x+1 | |
obustronnie otrzymuję :
| 1 | | A(x2+x+1)−(Ax+B)(2x+1) | | Cx+D | |
| = |
| + |
| skąd |
| (x2+x+1)2 | | (x2+x+1)2 | | x2+x+1 | |
sprowadzając do wspólnego mianownika i przyrównując liczniki otrzymuję tożsamość :
1 ≡ A(x2+x+1)−(Ax+B)(2x+1) + (Cx+D)(x2+x+1) o 4−ech niewiadomych A,B,C,D :
1 ≡ Ax
2+Ax+A−2Ax
2−Ax−2Bx−B+Cx
3+Cx
2+Cx+Dx
2+Dx+D
1 ≡ Cx3+ (−A+C+D)x2+ (−2B+C+D)x+ (A−B+D) ⇔
⇔ C=0 i −A+C+D=0 i −2B+C+D=0 i A−B+D=1 ⇔
⇔ C=0 i D=A i B=
12A i
34A=1 ⇔
C=0 i A=D=43 i B=23
no to teraz dana całka przyjmie postać:
| | dx | | 43x+23 | | 43 | |
∫ |
| = |
| + ∫ |
| dx = |
| | (x2+x+1)2 | | x2+x+1 | | x2+x+1 | |
| | 4x+2 | | 4dx | | 4x+2 | |
= |
| + 13 ∫ |
| = |
| + 13* I , |
| | 3(x2+x+1) | | x2+x+1 | | 3(x2+x+1) | |
gdzie
| | 4dx | | 4dx | |
I = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | x2+x+1 | | x2+2*x*12+14+34 | |
| | 4dx | |
= ∫ |
| = 4*23√3 arctg 23√3(x+12), zatem |
| | (x+12)2+(12√3)2 | |
13* I = 89√3 arctg 23√3(x+12) , a więc
| | dx | | 4x+2 | |
∫ |
| = |
| + 89√3 arctg 23√3(x+12) +C |
| | (x2+x+1)2 | | 3(x2+x+1) | |
no i ciekawe co ty tam masz w odpowiedziach

.Ufffffffffffffff ...
1 sty 20:00
1 sty 20:10
pigor: ..., o

, dzięki, "mądry" ten ...

"pan} Wolfram i mnie utwierdza, że
mam dobrze (dokładnie), bo program różniczkuje (i nie tylko to. np.
√3=

itp)
zapewne metodami mniej lub więcej przybliżonymi .
1 sty 21:21
Krzysiek: Napisałem,że prawie dobrze.Wolfram dobrze pokazuje,że masz 2 razy za dużo.
A=2/3=D , B=1/3
1 sty 21:38
pigor: ... dziękuję ,,, aha, jasne , to już nie moje ...
1 sty 22:54
Krzysiek: Ale że chciało Ci się to liczyć i przepisywać...podziwiam
1 sty 23:11
pigor: ... ,

tak nie miało być, chciałem tylko podać
metodę i tyle, potem miało być do układu −zależności
o niewiadomych A,B,C,D, aż sam byłem ciekaw końca
i tak poszło ; ledwo dociągnąłem przy tym edytorze
1 sty 23:43
pigor: ... , nic nie przepisywałem, bo jak zwykle robię
(liczę w pamięci) online, stąd chyba ta ciekawość końca

no i niestety głupie błędy, których nie lubię (szkoda mi czasu)
szukać ...
1 sty 23:49