;D
Justa: Kochanie pomóżcie rozwiązać

Uzasadnij równość dla dowolnego kata ostrego α
| sinα | | 1+cosα | |
| = |
| |
| 1−cosα | | sinα | |
1 sty 18:42
Justa: Moge to zrobić bez obliczania osobno prawej i lewej strony? Bo jak tak robie to nic mi nie
wychodzi

a gdy mnoże na krzyż wszystko wychodzi )
1 sty 18:44
Kejt: niestety nie możesz.
1 sty 18:45
Justa: Bo gdy pomnoże bedzie
Sin2α=(1−cosα)(1+cosα)
Sin2α+cos2α=1
1 sty 18:47
Justa: Ale ok pobawie sie jeszcze
1 sty 18:48
Justa: Nie wychodzi mi to gdy robie na prawa i lewa stronę moze ktoś podać swoje obliczenia jak to
zrobić ?
1 sty 18:56
Mila:
Dla α∊(0,90
o) mianowniki różne od zera.
| sinα | | 1+cosα | |
| = |
| ⇔ |
| 1−cosα | | sinα | |
| sinα | | 1+cosα | |
| − |
| =0 |
| 1−cosα | | sinα | |
| sinα*sinα−(1−cosα)*(1+cosα) | |
| =0 |
| (1−cosα)*sinα | |
| sin2α−1+cos2α | |
| =0⇔ |
| (1−cosα)*sinα | |
0=0
1 sty 19:07