ciągi liczbowe
SzyszkA: Dachówki ułożone są na jednej połaci dachu w szesnastu rzędach. Najniższy rząd składa się ze
130 dachówek, a w każdym następnym rzędzie leży o 5 dachówek mniej niż w rzędzie poprzednim.
Ile dachówek leży w najwyższym rzędzie? Ile dachówek leży na całej połaci dachu?
Pomoże mi ktoś z tym zadaniem? z góry dziękuje
18 paź 17:29
Eta:
1 rząd −− 130
2 rząd −− 125
3 rząd −− 120
mamy ciąg arytm. o różnicy r= − 5 i a1 = 130
to a16= a1 +15r ....... dokończ
orza S16}= U{a1 +a16{2}*16 ........ dokończ
18 paź 17:43
Eta:
O.o .. poprawiam zapis:
18 paź 17:44