pole prostokata
mati: O ile procent zmienilo sie pole prostokata a)kazdy z bokow skrocono o 20% b)jeden bok skrocono
o 10% a drugi wydluzono o10%? Prosze pomocy!
1 sty 18:41
wiki:): a) pole prostokata=ab
Pp=0.8a*0.8b
Pp=0.64
x=100−pp*100/pp
x=100−0.64ab*100/ab
x=100−64
x=36%
Chyba tak
1 sty 18:46
mati: Dziekuje

a odp b?
1 sty 18:47
wiki:): b) to chyba bd 1%
1 sty 18:53
pigor: ..., niech P=ab= 100%ab − dane pole prostokąta , to
a) P
1= 80%a*80%b= 8*8%ab=
64%ab , a więc pole
zmalało o 36% ,
b) P
2= 90%a*110%b= 110%a*90%b= 9*11%ab=
99%ab zmalało o 1%.
1 sty 18:53
mati: Dzieki

pozdro
1 sty 18:54
mati: To ktore obliczenia a) sa dobre?
1 sty 19:13
wiki:): Te i te chyba....
1 sty 19:16