Matura 2014
52: Problem z zadaniami zamkniętymi.
1.Argument funkcji f(x)=3x+8 wzrasta o 5. Wówczas wartość funkcji wzrasta o:
A.5 B.13 C.15 D.23
2.Dany jest ciąg geometryczny(−18,6,−2...). Wyraz ogólny tego ciągu to:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
A. an=18*( |
| )n−1 B.an=18*(− |
| )n−1 C.an=−18*( |
| )n−1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Moim skromnym zdaniem to poprawne są odpowiedzi odpowiednio C i C.
AD.2 Wg mnie to w treści powinno być −6 , ale ekspertem nie jestem.
A wg was jakie są prawidłowe odpowiedzi ? Sprawdzałem z kolegami i oni mają inne odpowiedzi,
także może się ktoś wypowie kto się na tym bardziej zna.
1 sty 18:21
Piotr 10: 1) To wykres funkcji liniowej, a więc wartość funkcji jest wprost proporcjonalna do argumentu
Więc, jeśli argument wzrasta o 5 to wartość też wzrasta o 5.
1 sty 18:24
1 sty 18:25
52: Hmm.
Ja zrobiłem to na tej zasadzie
f1(x)=3(x+5)+8=3x+15+8=3x+23
f(x)=3x+8
23−8=15...
1 sty 18:26
Piotr 10: Wiesz co nie jestem pewny, niech ktoś to sprawdzi, bo dzisiaj źle czuję się
1 sty 18:27
1 sty 18:27
52: No spoko
1 sty 18:27
1 sty 18:28
Piotr 10: Jeśli q=1/3
To drugi wyraz byłby ujemny a ma być dodatni
1 sty 18:29
52: Dobra chyba już rozumiem ... : )
1 sty 18:29
52: Dobra już zrozumiałem

A teraz jeszcze tylko to Zad 1 ..
1 sty 18:30
Piotr 10: Chyba masz dobrze zad 1. Ja idę już
1 sty 18:33
pigor: ... ,
1. y= 3x+8 ⇒ y
1= 3(x+5)+8 ⇔ y
1= 3x+8+15 ⇔ y
1= y+15 odp.
C.
2. a
1= −18, q= −
13 ⇒ a
n= a
1q
n−1= −18*(−
13)
n−1 odp.
D. . ...
1 sty 18:42
52: No dziękuję bardzo
1 sty 18:43