podstawowe informacje o wektorze w układzie wpółrzędnych
kuchciak:
Punkty A (−3,−1), B(1,2) , C(2,5) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD.
a) oblicz współrzędne wierzchołka D
b) oblicz współrzędne punktu S przecięcia się przekątnych
c) oblicz długości przekątnych równoległoboku
1 sty 18:19
Mila:
Umiesz obliczyć współrzędne wektora?
1 sty 18:29
Radek:
Mogę zrobić to zadanie ale bez wektorów ?
1 sty 18:30
Radek:
Policz środek odcinka |AB| i oznacz go S będzie to punkt symetrii tego równoległoboku
Punkt D wyliczysz ze wzoru na środek odcinka
Przekątne ze wzoru na długość odcinka.
1 sty 18:32
Mila:
Poczekaj Radek na odpowiedź autora, bo może trzeba z wektorami.
1 sty 18:32
Radek:
Pani Milu ja też bym chciał nauczyć się wektorów.
1 sty 18:33
Mila:
No to pięknie .Powtórzę pytanie:Umiesz obliczyć współrzędne wektora?
1 sty 18:36
Radek:
Chyba autor się nie odezwie. Może Pani pokazać te wektory?
1 sty 18:41
kuchciak: potrafię obliczyć
1 sty 18:42
Gustlik:

Nie trzeba czekać, to TRZEBA zrobić wektorami, bo tak jest najprościej, a jeżeli
kuchciak
nie zna wektorów, to musi się nauczyć, bo one są banalnie proste

!
A (−3,−1)
B(1,2)
C(2,5)
D=(x, y)
ad a)
BC
→=[2−1, 5−2]=[1, 3]
AD
→=[x−(−3), y−(−1)]=[x+3, y+1]=[1, 3]
x+3=1, y+1=3
x=−2, y=2
D=(−2, 2)
| | −3+2 | | −1+5 | | 1 | |
ad b) S=środek AC=( |
| , |
| )=(− |
| , 2) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
ad c) znowu wektorami
AC
→=[2−(−3), 5−(−1)]=[5, 6]
|AC|=
√52+62=
√25+36=
√61
B(1,2)
D=(−2, 2)
BD
→=[−2−1, 2−2]=[−3, 0]
|BD|=
√(−3)2+02=3
1 sty 18:47
Radek:
Ale gdzie są te wektory rozpisane (wszystkie warunki dla wektorów) wzory ?
1 sty 18:49
kuchciak: dziękuję Gustlik
1 sty 18:54
Mila:
Radku,
Gustlik już napisał, czy wszystko jasne?
Pokażę Ci jak geometrycznie ustalić współrzędne wektora.
u
→=[3,1], aby pokonać drogę z A do B idziesz 3 kroki w prawo i 1 krok w górę
v
→=[3,−3]aby pokonać drogę z C do D idziesz 3 kroki w prawo i 1 krok w dół
Podaj współrzędne wektorów:
k i m.
1 sty 18:56
Radek:
To co napisał Gustlik jest jasne

k[−2,3] m[−3,−2] ?
1 sty 18:59
1 sty 18:59
Radek:
Czy dobrze wyznaczyłem współrzędne 18:59 ?
1 sty 19:03
Mila:
Tak.
1 sty 19:09
Radek:
Ma Pani jeszcze chwilkę ? Bo ma kilka zadań z planimetrii ?
1 sty 19:11
Mila:
Pisz, najwyżej jutro dokończymy.
1 sty 19:15
Mila:
Załóż nowy wątek.
1 sty 19:16