Geometria
Łukasz: Wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 6 i dzieli
przeciwprostokątną na dwa odcinki, z których jeden ma długość 2. Jaką długość ma
przeciwprostokątna tego trójkąta?
1 sty 17:38
5-latek: jesli dlugosci na ktore podzielila wysokosc oznaczymy np x i y
to z odpowiedniego twierdzenia mamy h=√x*y
h masz dane x masz dane wylicz z tego y i dodaj do x i masz zadanie rozwiazane
1 sty 17:44
Łukasz:

Czyli powinno być tak:
h=6 x=2
xy = x
2
a = x+y = 18 +2 =20
1 sty 19:54
5-latek: lub tak h=√x*y/2 to h2=x*y to 36=2y to y=18
1 sty 19:59
Łukasz: Ok, dziękuje bardzo za pomoc
1 sty 20:01
5-latek: 
I zapoznaj sie z tym twierdzeniem OK?
1 sty 20:18
Łukasz: Już się zapoznałem
1 sty 20:21