ciągi
ja: Ciąg bn jest nieskończony i bn=8+10+12+...+(2n+16),gdzie n∊N+
Zapisz wzór na n−ty wyraz ciągu bn w postaci iloczynu dwóch dwumianów liniowych.
1 sty 17:22
ICSP: b1 = 8 + 10 + 12 + 14 + 16 + 18
b2 = 8 + 10 + 12 + 14 + 16 + 18 + 20
b3 = . . .
Czy teraz będzie już prościej ?
1 sty 17:28
ja: dziękuję,chyba sobie poradzę
1 sty 17:31
ja: Niestety,nie wiem,jak to zrobić
1 sty 19:59
ICSP: Żadnego pomysłu ?
1 sty 20:05
ja: niestety...
1 sty 20:12
ICSP: b
1 − suma liczb parzystych od 8 do 18. Jest ich łącznie 6
b
2 − suma liczb parzystych od 8 do 20. jest ich łącznie 7
.
.
.
b
n − suma liczb parzystych od 8 do 2n + 16. Jest ich łącznie n + 5
| | 8 + 2n + 16 | |
bn = |
| * (n+5) = (n + 12)(n+5) |
| | 2 | |
1 sty 20:16
ja: no i wszystko jasne

dziękuję serdecznie...
1 sty 20:21