help
aaa: Z cyfr 0 i 1 tworzymy liczby dziesieciocyfrowe. Oblicz prawdopodbieństwo otrzymania liczby
parzystej lub podzielnej przez 3
1 sty 16:48
aaa: czy ktos pomoze?
1 sty 17:04
BoosterXS: |Ω|=1*2*2*2*2*2*2*2*2*2
A − l. parzyste
|A|=1*2*2*2*2*2*2*2*2*1
B−podzielna przez 3(suma cyfr podzielna przez 3) więc w szukanych liczbach muszą być 3 jedynki,
6 jedynek lub 9 jedynek.
Z 9 jedynkami jest 9 możliwości, ale jak z 3 i 6 wyliczyć mozliwości to aktualnie nie moge
wyczaić
1 sty 17:14
Mila:
|Ω|=2
9=512
(1,............)
Na pierwszym miejscu jedynka na pozostałych dla każdego miejsca 2 możliwości⇔
2*2*2*2*2*2*2*2*2=2
9
A− otrzymamy liczbę parzystą
(1,.........0)
Na pierwszym miejscu jedynka, cyfra jedności to 0, na pozostałe 8 miejsc wybieramy cyfrę na dwa
sposoby
|A|=2
8=256
B− otrzymamy liczbę podzielną przez 3⇔suma cyfr dzieli się przez 3
(1,..........)
Jedynka na pierwszym miejscu, na pozostałych 9 miejscach:
a) 2 jedynki i zera
| |
=36 wybieramy 2 miejsca dla jedynek, na pozostałe miejsca "wejdą" 0. |
| |
lub
b)5 jedynek i zera
| | 9! | | 6*7*8*9 | |
= |
| = |
| =126 |
| | 5!*4! | | 2*3*4 | |
lub
c) 8 jedynek i jedno zero
|B|=36+126+9=171
A∩B− liczby parzyste i podzielne przez 3
spróbuj sama policzyć ile ich jest
| | |A|+|B|−|A∩B| | |
P(AUB)= |
| |
| | 512 | |
1 sty 17:44
Mila:
Booster, spróbuj pomóc koleżance.
1 sty 17:45
jasio:
? ?
2 miejsca dla jedynek wybieramy z 8 miejsc bo 1,xxxxxxxx ,0
1 sty 17:47
BoosterXS: P(AUB)=
256+171−85512=
342512=
171256 
?
|B| tak samo wyliczałem jak ty, ale zmyliło mnie, że dla 3 jedynek jest tylko 36 możliwości, a
dla 6 jedynek już tych możliwości ponad 100. Wydawało mi się, że powinno być odwrotnie
1 sty 17:59
aaa: wielkie dzieki!
1 sty 18:00
BoosterXS: aaa, czy posiadasz odpowiedzi do tego zadaania? Zgadza się mój wynik?
1 sty 18:01
:): tak, zgadza sie
1 sty 18:03
aaa: ciagle nie wiem jak to rozwiazac, czy ktos jeszcze moze mi pomoc?
Spośród cyfr,1,3,6,7,8,9 losujemy dwie.Wylosowane cyfry zapisujemy w kolejnosci losowania i
otrzymujemy liczbe dwucyfrową.Oblicz prawdopodobienstwo tego, żeotrzymana liczba jest
nieparyzsta lub jej cyfry nalezą do zbioru {1,3,6} a)cyfry moga sie powtarzac b) cyfry nie
moga sie powtarzać
1 sty 18:06
BoosterXS: a) |Ω|=6*6=36
A−nieparzysta
B−jej cyfry nalezą do zbioru {1,3,6}
|A|=6*4=24
|B|=3*3=9
|A∩B|=3*2=6
|A|+|B|−|A∩B|=24+9−6=27
P(AUB)=|A|+|B|−|A∩B||Ω|=2736=34
ZGADZA SIE?
b) |Ω|=6*5 i dalej może sama polecisz?
1 sty 18:16
aaa: |A|=5*4
|B|=6
?
1 sty 18:23
Mila:
To masz tam 6 cyfr? {1,3,6,7,8,9}, bo w poprzednim wpisie było inaczej.
1 sty 18:35
aaa: tak, 6 cyfr
1 sty 18:37
Mila:
18:23 dobrze
Teraz odlicz te które są w jednym i drugim zbiorze, czyli nieparzyste o cyfrach ze
zbioru{1,3,6}
1 sty 18:48
aaa: |A∩B|=4
P(AUB)=22/30
mam nadzieje ze dobrze?
1 sty 18:57
Mila:
Tak. Nie sprawdzałam punktu (a), czy masz odpowiedzi?
1 sty 19:00
aaa: tak, jest ok
dziekuje

chociaz dalej nie ogarniam tego dzialu...
1 sty 19:03
Mila:
Wypisywać, zliczać i nauczysz się.
1 sty 19:08