Pochodne
Ally: f(x)=x3cos(x√x)
Proszę o sprawdzenie wyszło mi:
cos(x√x)+x(−sin(x√x)
1 sty 16:43
Ally: już wiem że mam błąd pominęłam potęgę przy x
1 sty 16:48
Krzysiek: i błędnie policzona pochodna z (cos(x√x))
1 sty 16:53
Ally: no więc wychodzi mi 3x2 cosx(3/2)−...
i teraz nie mam pomysłu na rozłożenie cos(x√x)
napierw pochodna cosx czyli wyjdzie − sin x(−3/2)
1 sty 16:56
Krzysiek: korzystasz ze wzoru na pochodną funkcji złożonej. Podstaw sobie:
t=x√x
i teraz: (cost)'=−sin(t)*t'
1 sty 17:04
Ally: cos(x√x) =
pochodna cos x
−sinx3/2
pochodna x√x
3/2x−1/2
i nie wiem jak dalej
1 sty 17:05
Ally: ok dzięki wychodzi powoli
1 sty 17:12