♦
Amelka...: W trapezie ABCD dłuższa podstawa AB ma długość 4√5cm, a ramię AD ma długość 4cm. Odległość
wierzchołka C od przekątnej DB jest równa 3cm. Wiedząc, że |ADB|=900 , oblicz:
a)pole trapezu
b)wysokość trapezu
c)długość krótszej podstawy
1 sty 15:36
jasio:

Z tw. Pitagorasa policz |DB|=d=
√a2−c2=....
| | d*c | | d*3 | |
a) P(tr)= P(ΔABD)+ P(ΔDBC) = |
| + |
| =....... |
| | 2 | | 2 | |
| | c*d | | a*h | | c*d | |
b) P= |
| i P= |
| ⇒ h= |
| =...... |
| | 2 | | 2 | | a | |
| | a+b | | 2P | |
c) P= |
| *h ⇒ b= |
| −a=....... |
| | 2 | | h | |
teraz tylko podstaw dane i dokończ........
1 sty 15:51