matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
dar:
Jak obliczyć taką granicę
tg2|x|
lim
3x
x→0
−
1 sty 14:50
PW:
Pewnie trzeba skorzystać z faktu, że
sinx
lim
= 1
x
1 sty 15:08
dar:
tg2|x|
tg2x
sin2x
1
2sin2x
2
=−
= −
=−
*
= −
tak
3x
3x
3xcos2x
3
2xcos2x
3
powinno wyjść?
1 sty 15:19