matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną funkcji.
magda:
Proszę o pomoc w obliczeniu pochodnej tej funkcji: f(x) = x
2
e
−0,5x
1 sty 14:38
Bogdan:
y = x
2
⇒ y' = 2x y = e
−0,5x
⇒ y' = −0,5e
−0,5x
y = f(x) * g(x) ⇒ y' = f'(x) * g(x) + f(x) * g'(x)
1 sty 14:41