Dla jakich wartości parametru k, równanie (k-2)x^2 + (k +1)x - k = 0 ma tylko
Kasia: Dla jakich wartości parametru k, równanie (k−2)x2 + (k +1)x − k = 0 ma tylko ujemne
rozwiązania.
ćwiczenia ze wzorów Viete'a : zbiór zadań A.Kiełbasa:
Proszę o wskazówki bądź poprawę błędów
Ad 259
więc tak:
Δ<0
a<0
Δ=(k+1)2 + 4k(k −2)
z Δ otrzymuję przedział
k∊ ( 15; 1)
z a<0
k<2
k ∊( −∞; 2)
rozw:
k∊(− ∞; 15) ∪ (1; 2)
w podręczniku k∊ k∊(0; 15>∪ <1; 2>
jednak rozwiązanie zawiera również 0, w przedziale rozwiązań oraz domknięte przedziały przy
15, 1,2. Czy pominęłam jakiś warunek?
1 sty 14:37
Kaja: przy założeniu, że a<0 i Δ<0 równanie nie ma żadnego rozwiązania
1 sty 14:43
Kaja: rozpatrz sobie warunki:
1. a≠2 i Δ>0 i t1*t2<0 i t1+t2<0
2. a≠2 i Δ=0 i t0<0
3. k=2 (wtedy równanie będzie liniowe. zobacz jakie wtedy równanie będzie miało rozwiązanie)
1 sty 14:45
Kejt: myślę, że chodziło bardziej o ujemne miejsca zerowe(?), bo powinnaś wg tytułu działu skorzystać
ze wzorów Viete'a..
zatem:
Δ≥0
x1+x2<0
x1*x2>0
1 sty 14:45
Kejt: a no i oczywiście k>2, bo chodzi nam o dwa rozwiązania..
1 sty 14:46
Kejt: wróć. k≠2
1 sty 14:46
Bogdan:
Jeśli x1 < 0 i x2 < 0 to (po sprawdzeniu przypadku dla a = 0):
a ≠0 i Δ≥0 i x1*x2>0 i x1 + x2 < 0
1 sty 14:49
Kasia: dzięki za pomoc po obliczeniach otrzymałam
dla a= 0
k=2
z Δ mamy przedział (−
∞:
15> ∪ <1;
∞+)
x
1 * x
2 > 0
k> 1
mam problem z
x
1 + x
2<0
k+1< k−2
1< −2 sprzeczność

?
1 sty 16:24
Mila:
Kasiu, masz błąd w treści zadania:
(k−2)x
2 − (k +1)x − k = 0
1) k−2=0⇔k=2
Mamy równanie:
0*x
2−3x−2=0
−3x=2
2) k≠2
teraz sprawdzaj.
1 sty 16:35
Kasia: 1)
tak x =
−23
ale szukamy wartości parametru k
2)
a≠2
x
1 + x
2 < 0
(k−2)(k+1)<0
| | −1 | |
k=2 ∨ k= − 1 sprzeczność po podstawieniu otrzymujemy x2 = |
| |
| | 3 | |
x
1 *x
2>0
k>2
dlaczego w rozwiązaniu z podręcznika jest 0
dla k=0
otrzymujemy równanie
−2x
2 − x=0
Δ= 1
1 sty 17:09
Mila:

1)
k=2
| | −2 | |
to x= |
| <0 spełniony warunek |
| | 3 | |
lub
2)k≠2
| | 1 | |
Δ≥0⇔k≤ |
| lub k≥1 zaznaczam na osi |
| | 5 | |
x
1+x
2<0⇔
x∊(−1,2)
x
1*x
2>0⇔k*(k−2)<0⇔k∊(0,2)
Część wspólna:
| | 1 | |
k∊(0, |
| >U<1,2> ( 2 dołączone z pierwszego warunku) |
| | 5 | |
1 sty 18:21
Mila:
?
1 sty 18:38
Kasia: tak, błąd w moich obliczeniach dla x1*x2>0
rozumiem, dzięki za pomoc
1 sty 19:25
Mila:
1 sty 19:28