jerey: moze mi ktos napisac jak dojść z tej postaci:
(4aH)
2=a
2(2a
2+4aH)
1 sty 14:24
Kaja: 16a2H2=2a4+4a3H
16a2H2−4a3H−2a4=0/:2
8a2H2−2a3H−a4=0
a2[8H2−2aH−a2]=0
a2=0 lub [8H2−2aH−a2]=0
8H2−4aH+2aH−a2=0
4H(2H−a)+a(2H−a)=0
(2H−a)(4H+a)=0
2H=a lub 4H=−a
H=12a lub H=−14a
to a to jest jakaś długość boku?
1 sty 14:39
jerey: tak.
1 sty 14:40
jerey: dziękuje.
1 sty 14:42
Kaja: więc a2=0 (stąd a=0) odpada. odpada również H=−14a. zostaje H=12a
1 sty 14:42
PW: 16a
H2=2a
4+4a
3H
16a
2H
2−4a
3H−2a
4 = 0
Równanie kwadratowe zmiennej H.
Δ = 16a
6+128a
6 = 144a
6,
√Δ = 12a
3 (przy założeniu a>0).
| | 4a3−12a3 | | 4a3+12a3 | | 1 | |
H1 = |
| < 0, H2 = |
| = |
| a |
| | 32a2 | | 32a2 | | 2 | |
Ktoś liczył tylko dodatnie H (może to było zadanie ze stereometrii, a więc H miało być liczbą
dodatnią?).
1 sty 14:46
jerey: jest w porządku, to zadanie ze stereometrii. dziekuje wam, juz wiem o co chodzi.
1 sty 14:49