stereometria
yolo: Stosunek powierzchni bocznej do powierzchni podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest
równy k.
a) Jakie wartości może przyjmowac k?
b)Wyznacz cosinus kąta zawartego między sąsiednimi krawędziami bocznymi tego ostrosłupa. Oblicz
miarę tego kąta dla k=√3.
c) Wykaż, że cosα=−1/k2, gdzie α jest kątem między sąsiednimi ścianami bocznymi tego
ostrosłupa.
1 sty 14:10
Bogdan:

a)
| PB | | 4ah | | h | | 1 | | a | |
| = k ⇒ |
| = k ⇒ |
| = k ⇒ |
| = |
| = cosα |
| PP | | 4a2 | | a | | k | | h | |
| | 1 | |
α∊(0o, 90o) ⇒ (cosα)∊(0, 1) ⇒ 0 < |
| < 1 ⇒ k ∊ ... |
| | k | |
b)
| h | |
| = k ⇒ h = ak, b2 = a2 + h2 ⇒ b2 = a2 + a2k2 ⇒ b2 = a2(k2 + 1) |
| a | |
Korzystając z twierdzenia kosinusów:
4a
2 = b
2 + b
2 − 2*b*b*cosα = 2b
2 − 2b
2cosα = 2b
2(1 − cosα) = 2a
2(k
2 + 1)(1 − cosα)
Stąd: 2 = (k
2 + 1)(1 − cosα) ⇒ cosα = ...
c)
b = a
√k2 + 1 , 2a*h = b*w ⇒ 2a*ak = a
√k2 + 1 * w ⇒ w = ... oraz w
2 =
Z twierdzenia kosinusów otrzymujemy: 8a
2 = w
2 + w
2 − 2*w*w*cosβ ⇒ ... ⇒ coβ = ...
1 sty 16:16