,pl
Pa:

Podstawą trójkąta równoramiennego jest odcinek o końcach w punktach A=(−2−4) oraz
B=(−5,2).Jedno z jego ramion zawiera się w prostej o równaniu y=x−2 . Oblicz współrzędne
trzeciego wierzchołka trójkąta
Jak to wyznaczyć ? Tutaj mogą być chyba dwa rozwiązani ?
Proszę o wskazówkę.
1 sty 13:46
.:
1. Wyznacz środek odcinka AB.
2. Poprowadź prostą prostopadła do AB przechodzącą przez jej środek (wysokość).
3. Punkty wspólny wysokości i proste y=x−2 to szukany punkt C
1 sty 13:51
Pa:
Dzięki.
1 sty 13:52