równania prowadzące do równań kwadratowych
a_a: x2 +√x2+20=22
1 sty 13:43
ICSP: D : x ∊ R
x
2 + 20 +
√x2 + 20 − 42 = 0
t =
√x2 + 20 , t ≥ 20
t
2 + t − 42 = 0
Dokończ
1 sty 13:44
Kaja: x2+20−20+√x2+20=22
x2+20+√x2+20−42=0
t=√x2+20, t>0
t2=x2+20
zatem t2+t−42=0
Δ=169 √Δ=13
t1=−7 t2=6
sprzeczność √x2+20=6
x2+20=36
x2−16=0
(x−4)(x+4)=0
x=4 lub x=−4
1 sty 13:48
ICSP: Poprawiam, t ≥
√20
1 sty 13:48
Aga1.: Wg mnie t≥0
1 sty 14:04
ICSP: Dla każdego x rzeczywistego :
x2 ≥ 0
x2 + 20 ≥ 20
√x2 + 20 ≥ √20
1 sty 14:09