wilomiany
Pitagolas: Wykaż, że liczba r=−3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=2x3+7x2+2x−3, a następnie
wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu (o ile istnieją).
1 sty 13:18
Kaja: policz w(−3). jak wyjdzie 0, to −3 jest pierwiastkiem wielomianu. potem podziel dany wielomian
przez (x+3)
1 sty 13:32
PW: Można też nie dzielić, lecz rozłożyć na czynniki:
2x3+6x2 + x2+2x−3 = 2x2(x+3) + (x−1)(x+3) = (x+3)(2x2+x−1) i teraz policzyć wyróżnik Δ dla
trójmianu w drugim nawiasie.
1 sty 15:04
5-latek: Witaj
PW 
Wszystkiego najlepszego w NOwym Roku

Wykorzystujac to ze jestes na forum chcialbym sie Ciebie zapytac czy wiesz moze ktory tom
biblioteczki matema tycznej jest poswiecony trygonometrii ?
Bede CI wdzieczny za odpowiedz
1 sty 15:09