.
Piotr 10: W takim zadanku
Dla jakich wartości parametru m liczba −3 znajduje się pomiędzy pierwiastkami równania −2x2 +
(2m − 1)x + 4m = 0 ?
Jaka ma być delta?
Δ >0 czy Δ≥0 ? Nie ma słowa różnych więc chyba Δ ≥ 0. Ale z drugiej strony jeśli zapiszę
warunki
10 Δ ≥0
20 f(−3) > 0
To sensu to nie ma
1 sty 11:11
Kaja: a czy jak basz dwa takie same pierwiastki x1=x2, to między nimi będzie jakaś liczba?
1 sty 11:28
Kaja: według mnie ma Δ>0
1 sty 11:29
matyk: Muszą być różne, chociaż nie ma tego w treści zadania
1 sty 14:22
5-latek: Do tego zadania trzeba podejsc odchodzac od schematu
Trzeba sie zastanowic jak bedzie skierowany wierzcholek tego trojmianu y=−2x+(2m−1)x+4m
Jesli wiemy jak to jakie ma byc wtedy y czy y<0? czy y>0? dla x=−3 jesli ta licznba ma
lezec miedzy miejscami zerowymi tego trojmiamu
1 sty 14:50
pigor: ..., dla jakich wartości parametru m liczba
−3 znajduje się pomiędzy
pierwiastkami równania
−2x2+(2m−1)x+4m= 0 ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
widzę to tak : niech f(x)= −2x
2+(2m−1)x+4m, to warunki zadania :
−2x
2+(2m−1)x+4m= 0 i x
1< −3< x
2 ⇔
Δ>0 i −2f(−3) >0 ⇔
⇔ (2m−1)
2+32m >0 i −2(−18−3(2m−1)+4m) >0 /:(−2) ⇔
⇔ 4m
2−4m+1+32m >0 i −18−6m+3+4m< 0 ⇔
⇔ 4m
2+28m+1 >0 i −2m< 15 /:(−2) ⇔ (2m+7)
2 >48 i
m> −7,5 ⇒
⇒ |2m+7| >4
√3 ⇔ 2m+7< −4
√3 v 2m+7 >4
√3 ⇔
⇔ 2m< −7−4
√3 v 2m > −7+4
√3 i 2m > −15 ⇔ −15< 2m< −7−4
√3 ⇔
⇔
−7,5< m< −3,5−2√3 ⇔
m∊{−152; −72−2√3) ...

i albo
gdzieś się walnąłem, albo autor zadania taki "wredny". ...
1 sty 16:43
Lemon: pigor, mógłbyś wytłumaczyć dlaczego −2f(−3) > 0 ?
1 sty 17:04
pigor: ..., dobre pytanie , dziękuję, bo kurcze spiep...em; miało być oczywiście
−2f(−3)< 0, czyli iloczyn ujemny (a= −2 i f(−3) różnych znaków), a więc tu ⇔
⇔ (−2<0 i f(−3)>0) ⇔
f(−3) >0 , czyli u mnie znak do de; przepraszam,
a tyle razy sobie mówię , zostaw w sposkoju, te zadania z f kwadratową i parametrem
1 sty 17:21
Lemon: hehe, to przypadkiem zwróciłem Ci uwagę, bo w ogóle nie rozumiałem skąd
−2f(−3)
i o to było moje pytanie

ee tam, nie zostawiaj tych zadań...
dużo osób uczy się na Twoich pomysłach i rozwiązaniach, bo zawsze są nieszablonowe
1 sty 17:33
pigor: ... , tak, dzięki Tobie przyjrzałem się lepiej co napisałem..

no to
ogólnie warto sobie zapamiętać, że
f(x)= ax2+bx+c= 0 i chcą, aby
x1< α< x2 ⇒
Δ>0 i a*f(α)< 0 ,
bo słowami : a i f(α) muszą być różnych znaków ; zauważ ile czasu tu
oszczędzamy , bo gdyby współczynnik a zależał od parametru, a tak, to w tym
iloczynie "siedzą" już te 2 przypadki ze znakami, bo :
x1< α< x2 ⇔
a*f(α)< 0 ⇔
(a<0 i f(α)>0) lub (a>0 i f(α)<0)..
1 sty 17:50
Lemon: Rozumiem. Bardzo ciekawy pomysł. Dziękuję za wytłumaczenie
1 sty 18:23
Piotr 10: 
Dzięki za pomoc
1 sty 18:29