Z koła o promieniu 6 cm wycieto kwadrat w nie wpisany.Tak otrzymaną figure obrócono wokól
przekatnej tego kwadratu .Oblicz objetosc powstałej bryły
zad 2
Oblicz pole trapezu gdy jego krótsza podstawa ma dlugosc 10 cm wysokosc 6 cm a katy przy
dluzszej podstawie maja miary 45 i 60 stopni
zad 3
W wiadrze miesci sie 8 litrow wody .W dziale zabawkowym mozna znalesc podobne wiaderka dla
dzieci tylko pomniejszone dwukrotnie we wszystkich rozmiarach . Ile litrow wody zmiesci sie w
małym wiaderku ?
zad 4 Klatka kapucynek ma ksztalt prostopadloscianu o dlugosci 12 metrow ,szerokosci 3 metry i
wysokosci 4 metrów . Na przekatnej klatki zawieszona jest dluga naprezona lina po której
malpki moga sie wspinac .Jaka jest dlugosc tej liny
tg450
| 6 | ||
1= | ||
| x |
| 6 | ||
√3= | ||
| y |
| 6*√3 | ||
y= | =2√3 | |
| √3*√3 |
| 10+16+2√3 | ||
P= | *6=78+6√3 | |
| 2 |