matematykaszkolna.pl
macierz zadanie: Czy iloczyn macierzy symetrycznych jest zawsze macierza symetryczna? to zalezy czy te macierze sa takie same czy nie (bo w poleceniu nic na ten temat nie ma) jesli sa takie same to wtedy ich iloczyn jest macierza symetryczna jesli sa rozne to ich iloczyn nie jest macierza symetryczna dobrze?
31 gru 15:59
zadanie: 2. Podaj warunek na odwracalnosc macierzy symetrycznej i rozstrzygnij, czy macierz odwrotna do odwracalnej macierzy symetrycznej jest zawsze symetryczna?

nawias
a b
nawias
nawias
b c
nawias

niech macierz symetryczna bedzie postaci M=
.

warunek na odwracalnosc macierzy symetrycznej: detM=ac−b2≠0. macierz odwrotna do odwracalnej macierzy symetrycznej (w tym przypadku do macierzy M)

nawias
c/ac−b2 b/b2−ac
nawias
nawias
b/b2−ac a/ac−b2
nawias

M1=
czyli jest zawsze symetryczna.

poprosilbym o sprawdzenie tych dwoch zadan.
31 gru 16:22
zadanie: ?
31 gru 17:06
zadanie: ?
31 gru 18:16
Krzysiek: 1.tak, jeżeli są różne to nie muszą a nie,że nie są ( bo chyba można znaleźć różne macierze gdzie ich iloczyn będzie macierzą symetryczną) 2.A w zadaniu masz dane,że to ma być macierz stopnia 2?
31 gru 18:43
zadanie: 1. a mi wyszlo, ze jezeli sa rozne to nie moga byc macierza symetryczna
nawias
a b
nawias
nawias
b c
nawias
nawias
d e
nawias
nawias
e f
nawias

nawias
ad+bc ae+bf
nawias
nawias
bd+ce be+cf
nawias

=

2. nie mam nic o tym jakiego stopnia macierz ma byc a przyjmujac, ze jest drugiego to jest to dobrze?
31 gru 18:56
Krzysiek: 1.Mi chodziło o ogólny przypadek (dla dowolnego stopnia). 2.ok.
31 gru 19:04
Mila: Powodzenia w Nowym Roku w zmaganiach z macierzami. Krzysiu i zadanie na zabawę czas. emotka
31 gru 19:15
Krzysiek: Dziękuję i również życzę Tobie Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku. I tak miałem znikać za chwilę emotka
31 gru 19:20
Mila: Udanej zabawy w miłym towarzystwie.
31 gru 19:33
zadanie: dziekuje ja siedze w domu (mam jeszcze zadania do zrobienia)
31 gru 19:35
Mila: Ej, idź na zabawę, zadania zrobisz później, co u Ciebie, jakoś zapomniałeś o mnie?
31 gru 19:42
zadanie: pani ostatnio nie bylo na forum poslucham muzyki w domu
31 gru 19:56
Mila: Byłam zakonspirowana.
31 gru 19:58
wodnik:
31 gru 20:34