macierz
zadanie: Sprawdz, ze rownanie rekurencyjne x
n+2=2x
n+1−x
n zapisuje sie w formie macierzowej jako
| | | | |
= | . Znajdz wzor na wyrazy ciagu zadanego tym |
| | |
rownaniem, jesli wyrazy poczatkowe wynosza x
0=1, x
1=2.
czyli x
n+2=2x
n+1−x
n to prawda bo taki jest wzor w zadaniu ale x
n+1=x
n ? dlaczego?
31 gru 15:40
Krzysiek: tak nie może być.
coś źle z tym równaniem macierzowym.
"znajdź wzór na wyrazy ciągu" znasz jakąś metodę?
31 gru 17:16
Panko: Coś z tym równaniem macierzowym NIE TAK .
Natomiast dla xn+2 = 2xn+1 − xn można stosować narzędzia ogólne: funkcje
tworzące.
Ale w tym przypadku to da się prościej:
xn+2− xn+1= x{n+1}− xn = ....... = x1−x0 =2−1=1
Cóż to za znany typ ciągu o stałej różnicy dwóch kolejnych wyrazów? Arytmetyczny
r= 1 x1=2 xn+1= x1+ n*r xn+1= 2+n*1= n+2
i faktycznie xn+2= n+3= 2x{n+1} − xn= 2( n+2}− (n+1)
31 gru 17:33
zadanie: takie rownanie macierzowe bylo w poleceniu (chociaz wydaje mi sie, ze aby to bylo poprawne to
| | | |
ta macierz powinna wygladac tak: | ale wtedy ponizszy sposob chyba nie |
| | |
zadziala bo taka macierz bedzie miala jedna wartosc wlasna)
mam taki sposob:
| | | |
niech M= | wtedy wartosc wlasna tej macierzy to t=1. |
| | |
| | | | | |
=Mn | ←ta sa poczatkowe wyrazy | |
| | | |
z tej rownosci mozna wyznaczyc wzor na ogolny wyraz ciagu uzywajac diagonalizacji macierzy M
(ale jej sie nie da zdiagonalizowac bo ma jedna wartosc wlasna) i teraz nie wiem co zrobic ?
31 gru 17:43
Krzysiek: skoro nie da się zdiagonalizować to można ją sprowadzić do postaci Jordana.
31 gru 18:12
zadanie: nie wiem co to jest
31 gru 18:13
zadanie: a jest moze jakis inny sposob na wyznaczenie tego wzoru ogolnego (bez postaci Jordana w
pozniejszych obliczeniach) ?
31 gru 18:16
Krzysiek: metod wyznaczenia wzoru ogólnego jest kilka.
tak jak Panko napisał: np. funkcje tworzące albo najbardziej podstawowe rozwiązując równanie
charakterystyczne. Tylko,że to nie są metody z wykorzystaniem macierzy.
31 gru 18:36
31 gru 18:39
zadanie: Mialem podany przyklad w jaki sposob obliczyc wyraz ogolny ciagu.
Dany jest ciag nastepujacym wzorem rekurencyjnym:
x
0 = 1; x
1 = 1; x
n+1 = 2x
n + 3x
n−1 dla n ≥ 1:
Aby obliczyc ogolny wzor ciagu postapimy nastepujaco:
| | | | | |
wyrazamy pare | poprzez pare | korzystajac z rownosci: |
| | | |
x
n+1 = 2x
n + 3x
n−1
x
n=x
n , z ktorych mamy
Mozemy dalej w sposób analogiczny wyrazac kolejne pary, az dojdziemy do pary
| | | |
utworzonej z wyrazów poczatkowych | : |
| | |
| | | |
Oznaczaj¡ac teraz wystepujaca tu macierz jako M = | mozemy zapisac, ze: |
| | |
Z tej równosci bedziemy mogli juz wyznaczyc wzór na wyraz ogólny x
n uzywajac
diagonalizacji macierzy M, by obliczyc jej potege. Wartosci wlasne tej macierzy to
| | | | | |
−1 i 3 , a odpowiadajace im wektory wlasne to kolejno | i | . Zatem macierz |
| | | |
diagonalna D oraz macierz przejscia P dla macierzy M sa nastepujace:
Wykorzystujac diagonalizacje macierzy M obliczamy M
n:
| | 1 | | (−1)n+3*3n −3*(−1)n+3*3n | | | −(−1)n+3n 3*(−1)n+3n | |
| |
= |
| . |
| | 4 | |
Mozemy z rownania (1) obliczyc x
n:
| | 1 | | 1 | |
xn= |
| ((−(−1)n+3n)*1+(3*(−1)n+3n)*1)= |
| (2*(−1)n+2*3n)= |
| | 4 | | 4 | |
Chcialem zrobic wedlug tego przykladu ale najprawdopodobniej macierz podana w poleceniu jest
| | | |
bledna. Wczesniej pisalem, ze powinna miec postac | (czy dobrze mysle?) |
| | |
Ale wtedy taka macierz jak juz wczesniej pisalem ma jedna wartosc wlasna i nie mozna jej
zdiagonalizowac i wtedy nie mozna zastosowac metody tak jak w przykladzie.
1 sty 12:44
Krzysiek: Nie musiałeś przepisywać tego przykładu.
| | | |
Dla macierzy | jak najbardziej się zgadza przykład. |
| | |
Napisałem wyżej,że jeżeli nie można zdiagonalizować to można sprowadzić do postaci Jordana.
Wtedy również analogicznie rozwiązujemy.
mając wektor własny [1,1]
szukamy wektora głównego v
2=[x,y] spełniający równanie:
czyli x−y=1
niech
y=a
x=1+a
[1+a,a]=[1,0]+a[1,1]
np. dla a=0, mamy wektor główny [1,0]
| |
−I kolumna to wektor własny a II kolumna wektor główny. |
| |
| |
−postać Jordana ('prawie macierz diagonalna' tylko nad wartościami własnymi |
| |
odpowiadającymi wektorowi głównemu dajemy '1' )
| | | |
−macierz odwrotna do macierzy | |
| | |
I tak jak w powyższym przykładzie.
M
n=P*J
n*P
−1
1 sty 13:07
zadanie: dla ciagu x
n+2=2x
n+1−x
n o wyrazach poczatkowych x
0=1, x
1=2 wedlug powyzszego sposobu
mam:
| | | | | | | |
rownosc | =Mn | ←wyrazy poczatkowe; M= | |
| | | | |
| | | | | |
i teraz z rownosci | =Mn | mam |
| | | |
no wlasnie bo tutaj nie ma x
n tylko jest x
n+1 wiec nie oblicze x
n ?
1 sty 13:39
Krzysiek: źle liczysz J
n
powinno wyjść jak u Panko
skoro x
n+1=n+2
to x
n=n+1
1 sty 13:49
zadanie: dziekuje
a jak policzyc Jn?
1 sty 14:13
Krzysiek: pomnóż J*J
i z tego zauważ, ile będzie wynosić Jn
1 sty 14:15
zadanie: gdzie jest blad?
1 sty 15:32
Krzysiek: 3 linijka po prawej stronie mnożysz te macierze.
| | | |
tylko,że po lewej stronie masz | |
| | |
bo mnożysz 'n' razy. (bo masz x
0=1,x
1=2 ,a po lewej stronie x
n+1 i x
n+2 )
1 sty 16:31
zadanie: teraz wyszlo
dziekuje
1 sty 17:12