matematykaszkolna.pl
Dla jakich wartości parametru m równanie XXX: Dla jakich wartości parametru m równanie x2+mx+m=0 ma dwa pierwiastki ujemne?
31 gru 15:36
Kejt: wzory Viete'a: x1x2>0 x1+x2<0 dodatkowo Δ>0
31 gru 15:37
5-latek: Kejt czescemotka Kiedys to bylo ze jak pisalo 2 pierwiastki to oznaczalo dwa rozne pierwiastki czyli delta >0 Teraz jak nie pisze dwa rozne pierwiastki to delta ≥0
31 gru 15:43
Kejt: wiesz co.. ja o tym wiem, tzn. niezależnie od tego czy napiszę Δ≥0 czy Δ>0 to i tak znajdzie się ktoś komu się to nie spodoba i uzna to za błąd.. dlatego zostaję przy Δ>0
31 gru 15:46
5-latek: Zle napisalem . Mialo byc tak ...to oznaczalo 2 rozwiazania czyli delta >0
31 gru 15:46
5-latek: Za moich czasow to pisalo np .. dla jakich m rownanie posiada pokladnie jeden pierwiastek podwojny i wtedy nie bylo problemu jak teraz
31 gru 15:49
5-latek: no i co XXX czy AAA policzone czy dalej czekamy na rozwiazanie ?
31 gru 16:07
Ajtek: Witam Kejt, 5−latek emotka. Obstawiam tą drugą wersję .
31 gru 16:09
5-latek: Witam Ajtek emotka Chyba licza dzisiaj na nasza wyrozumialosc emotka Ajtek dalej szukasz szczeki po wczorajszym?
31 gru 16:12
Ajtek: Już znalazłem, jest cała emotka.
31 gru 16:25
matyk: Z tymi pierwiastkami to jest problem. W tablicach maturalnych jest napisane, że jeśli Δ=0, to równanie ma 1 pierwiastek podwójny, zatem wg mnie powinno się go traktować jak 1 i tylko 1. Wg mnie treść zadania wprowadza błędy, bo różni ludzie uczą tego inaczej. Nikt nie potrafi jasno powiedzieć czy pierwiastek podwójny to jeden pierwiastek czy dwa takie same. Czekam na wasze argumenty. emotka
31 gru 16:29
5-latek: Moze lepiej nie czekaj tylko idz sie emotka emotka
31 gru 19:37