trójkąt rownoramienny - analityczna
kamil : W trójkącie równoramiennym ABC |AB|=|AC| dane są wierzchołki B=(1,−1), C=(4,0). Jedno z ramion
trójkąta zawiera się w prostej x+2y−4=0. Na boku AB obrano taki punkt P że |AP| PB| = 3:2.
Znajdź równanie okręgu o środku P i stycznego do boku A
31 gru 12:38
bezendu:
Znasz wektory ?
31 gru 14:09
+-: Trójkąt jest równoramienny,a więc symetralna BC (środek BC i prostopadła) przechodzi przez A.
Wyznaczasz A=(2,1) Następnie odcinek AB i punkt P zgodnie z warunkami zadania oraz odległość P
od prostej, która jest szukanym promieniem.
31 gru 15:58
utem:

B=(1,−1), C=(4,0).
k: x+2y−4=0⇔2y=−x+4
| | −1 | |
y= |
| *4+2=−2+2=0 prosta przechodzi przez punktC=(4,0) |
| | 2 | |
BC jest podstawą Δ
Symetralna BC jest osią symetrii tego Δ,
Symetralna BC jest zbiorem wszystkich punktów jednakowo odległych od punktów B i C
P(x,y) punkt symetralnej
√(x−1)2+(y+1)2=
√((x−4)2+(y−0)2⇔
s: y=−3x+7 równanie symetralnej BC
x+2y−4=0
x+2*(−3x+7)−4=0 rozwiąż
x=2
y=−3*2+7=1⇔A=(2,1)
Oblicz: |AB|, r, ..
Dokończysz?
31 gru 17:22