Funkcje wymierne
Łukasz: | | x−1 | |
Podaj dziedzinę funkcji f(x) = |
| . Czy mógłby ktoś mi podpowiedzieć co |
| | 3√ x2 + x −6 | |
trzeba zrobić z tym pierwiastkiem w mianowniku.
31 gru 12:06
31 gru 12:38
Łukasz: Czyli powinno to wyglądać tak:
x
2 + x −6 ≠ 0
Δ = 1−4818(−6)= 25
√Δ =5
D : x ∊ R \{−3;2}
31 gru 13:22
Ajtek:
Dokładnie tak. Cześć
ICSP 
.
31 gru 13:27
Łukasz: przepraszam za błąd tam gdzie liczyłem deltę to zamiast ósemek powinny być znaki mnożenia
31 gru 13:27
Łukasz: Dziękuje za pomoc
31 gru 13:28