Dowodzenie twierdzenia
Anonim: Wykaż, że jeżeli x ≥ 1 i y ≥ 1, to
x1+y +
y1+x ≥ 1. Proszę o rozwiązanie i
wytłumaczenie, z góry dziękuję
31 gru 12:03
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
niech x≥y≥1
zapiszmy x=y+a .... a≥0
wtedy:
| x | | y | | y+a | | y | | y+a | | y | |
| + |
| = |
| + |
| ≥ |
| + |
| = |
| 1+y | | 1+x | | 1+y | | 1+y+a | | 1+y+a | | 1+y+a | |
| | y+y+a | | 1+y+a | |
= |
| ≥ |
| = 1 |
| | 1+y+a | | 1+y+a | |
c.n.w.
31 gru 15:03
pigor: ..., lub z nierówności między średnimi
a ≥ g :
x1+y+
y1+x ≥ 2
√x1+y*y1+x ⇔
⇔
√x1+y2+
√y1+x2 −2
√x1+y*y1+x ≥0 ⇔
⇔ (
√x1+y−
√y1+x)
2 ≥0 ∀x≥1,y≥1, przy czym
równość zachodzi dla x=y=1. c.n.w. . ...
31 gru 17:41
Ola:
pigorze udowodniłeś prawdziwość nierówności między średnimi, a nie nierówność która jest w
tezie zadania
31 gru 20:34